Mediáció

“A különböző felfogás vitát virágzik, s a vita felismerések és tisztázások gyümölcsét érleli. Csak jóindulat kell hozzá és megértés egymás irányában. Tudni és megérteni azt, hogy az is jót akar, aki másképp akarja a jót, mint én.” (Wass Albert)

A mediáció fogalma

A mediáció egy alternatív konfliktuskezelő módszer, mely során a vitában érintett felek egy független harmadik személy (a mediátor) közvetítését kérik. A mediáció, a mediare, azaz középen állni szóból ered, ezzel is utalva a mediátor pártatlanságára. Számos esetben nevezzük még békéltetésnek, közbenjárásnak, fájdalommentes konfliktuskezelésnek vagy békés vitarendezésnek is.

A mediátor

A mediátor, más néven közvetítő, a mediáció szakembere. A vitában érintett felek a mediátor vezetésével maguk keresik és találják meg az okokat kapcsolati szintű elakadásaikra. A mediátor minden esetben független szereplője az egyéni beszélgetésekkel induló folyamatnak. A mediátor feladata feltárni a két fél motivációit, mozgásterét és elvezetni őket a közös megoldásuk felé, amit a minden esetben a felek alakítanak ki maguknak. A mediátor a jelenre feladataira koncentrál, de rávilágít esetleges múltban történt események miértjére, amennyiben az a megoldás felé viszi az ügyfelet. A mediátort titoktartás kötelezi, a felekkel történő beszélgetést sem a másik félnek, sem hivatalos szervnek nem adhatja ki. 

 

A mediáció fajtái

A mediációnak számos fajtája létezik, ezek közül irodánk a transzformatív mediációt képviseli, mely annyiban különbözik a klasszikus mediáciEgységmediáció Párkapcsolat1ótól, hogy a konfliktus helyett a kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. Egy párkapcsolati probléma esetén például az okokat keressük, a konfliktus mögöttes tartalmát, hogy a sikeres mediáció után a pár ne “csússzon vissza” a hétköznapi mókuskerékbe, hiszen támogatásunkkal megértették saját és társuk működését, térképet kaptak egymáshoz.

 

A mediációs eljárás

A mediáció minden esetben egyéni beszélgetéssel indul, ahol a felek külön képviselhetik nézeteiket. A mediáció szakaszainak ez fontos és hatékony kezdete, hiszen itt nem adunk teret a vitának, a mediátor vezetésével a felek először magukban tisztázzák elakadásaikat. Egyéntől és problémától függ, kinek hány egyéni beszélgetésre van szüksége, 3-5 alkalom az általános. Az egyéni beszélgetések maximum 2 órát vesznek igénybe. A mediátor feladata, hogy a két fél fejlődési szakaszait átlássa, megpróbálja összehangolni.

Párkapcsolat kezek mediáció

A mediáció szakaszaiban az utolsó jelentős állomás, a mediációs ülés. A mediációs ülés a mediációs eljárás koronája, olyan mint egy ünnep, hiszen itt már mindkét fél jelen van, készen állnak a személyes beszélgetések alatt megfogalmazottakat jövőbe mutató vállalásokká alakítani, melyeket a felek maguknak, közös akarattal hoznak, aláírásukkal szerződésben szignálnak. A mediációs ülés jóval időigényesebb mint az egyéni beszélgetések, meghatározott forgatókönyvvel működik, kb. 5-6 órát is igénybe vehet.

 

A mediáció költséghatékonyabb, gyorsabb, közös akaraton alapuló, ezáltal tartósabb konfliktuskezelési megoldás, mint a bírósági úton “rendezett” viszonyok.

 

Mikor forduljak mediátorhoz?

  • párkapcsolati problémák eseténPárkapcsolati probléma Mediáció
  • ha szóba került a válás gondolata
  • ha nem segített a párkapcsolati tanácsadás
  • ha nem segített a házassági tanácsadás
  • ha csődöt mondott az otthoni konfliktuskezelés
  • ha családi problémák vannak (gyermekünkkel, szüleinkkel, nagyszülőkkel)
  • ha nem értek szót a gyermekemmel (pl. kis – és nagykamasz)
  • egyéb, bármilyen kapcsolati minőségben adódó konfliktus esetén (pl. barátok, szomszédok, munkatársak, stb)

Lépjen velem kapcsolatba!

 

Mediátor Pálvölgyi BeaPálvölgyi Beatrix

párkapcsolati és családi mediátor, közgazdász, kommunikációs szakember